چاپ برجسته ؛ چاپ فلکسو و صنعت فلکسو گراور

چاپ برجسته ؛ چاپ فلکسو و صنعت فلکسو گراور

اکنون مدت ها از زمانيکه با شنيدن نام فلکسو چاپي با کيفيت پائين ، انتقالهاي ضعيف و ناصحيح مرکب ، register غيرقابل قبول ، چاپ اضافه بر روي لفاف ها و تصاوير مبهم و بدون جزئيات به ذهن تداعي مي شد ، گذشته است .نسل جديد چاپهاي فلکسوگراور در دنيا موجب شده پيش فرض هاي گذشته به فراموشي سپرده شود . به گونه اي که اکنون صنعت فلکسوگراور به رقيبي سرسخت براي روتوگراور تبديل شده است و چه بسا بنا به دلايلي که ذکر آن خواهد رفت گوي سبقت را در مقايسه با روتوگراور براي انتخاب شدن توسط صاحبان صنايع بربايد .
روز به روز استقبال از چاپهاي فلکسو در صنعت بسته بندي بيشتر مي شود. علاوه بر چاپ بر روي گروه پلي اتيلن ها که بيشترين سهم را در خروجي ماشين هاي فلکسو دارند ، عمده مشتريان اين نوع چاپ با توجه به پائين تر بودن زمان عمليات پيش از چاپ درچاپ فلکسو نسبت به روتوگراور ، همچنين پائين تر بودن هزينه هاي جانبي ساخت کليشه نسبت به سيلندر و از همه مهمتر کم هزينه تر بودن اعمال تغييرات مجدد در کليشه نسبت به سيلندر در چاپ روتوگراور اين صنعت را براي چاپ روي بسته بندي محصولاتشان انتخاب مي نمايند .
افزايش توليد ماشينهاي فلکسو توسط صنايع ماشين سازي دنيا با قابليت و فن آوري هائي که همواره به روز مي گردد و استقبال چاپخانه داران براي خريد اين نوع ماشين ، بهانه اي گرديد تا در اين مجال مروري بر دلايل پيشرفت روزافزون چاپ فلکسو در دنياي طرح و رنگ ، هنر چاپ انجام گيرد .
کليشه ها و ماشين هاي کليشه ساز
به يقين اولين قدم براي گذار از شرايط بد گذشته در چاپ فلکسوگراور پديد آمدن نسل جديد کليشه هاي ديجيتال بوده است . کليشه هائي با ضخامت 1.14 ميلي متر که جايگزين کليشه هاي2.54و 2.84ميلي متر در اين صنعت شده اند . حالت انعطاف پذيري کليشه و اين واقعيت که هر چقدر ترام ها از پايه کليشه تا سطح مقطع آن ارتفاع کمتري داشته باشند ، انتقال بهتر و ظريفتري از مرکب همراه با چاقي ترام(Dot Gain) کمتر- که يکي از بزرگترين مشکلات چاپ فلکسو است- خواهند داشت ضرورت براي اين تغيير را نشان مي دهد.
ماشين هاي کليشه ساز جديد از انواع ليزري که بدون نياز به "ظهور دهنده ها " و با حکاکي مستقيم بر روي کليشه به وسيله ليزر (همچون حکاکي سيلندر در صنعت روتوگراور)عمل حکاکي روي کليشه را انجام مي دهند تا پيدايش نوع خاص ترامهاي HD ، همگي منجر به توليد و ساخت کليشه هايي با کيفيت بالا همراه با قدرت انتقال صحيح مرکب گرديده است .
شناخت زواياي صحيح براي رنگهاي اصلي بوجود آورنده تصاوير در چاپ فلکسو مشکل "پيچازي" (More) که قبلا در بيشتر تصاوير چاپ شده در اين نوع چاپ وجود داشت را کاملا مرتفع نموده است .
چسب هاي پايه کليشه
چسب هاي دوطرفه اي که در اين صنعت براي چسباندن کليشه ها به اسليو استفاده مي شوند نيز با پيشرفت قابل ملاحظه اي در سالهاي اخير روبرو بوده اند . نسل جديد چسب ها که با تفکيک شدن از چسب هاي خيلي نرم تا خيلي سفت براي استفاده در تصاويري با ترامهاي حساس و يا text ها و تمپلات ها ، قدرت مانور چاپچي را براي استفاده از مناسب ترين نوع چسب افزايش داده است . اخيراً يکي از کمپاني هاي توليد کننده چسب هاي دوطرفه ، شيارهائي را در سطح چسب قرار داده است که هنگام چسباندن کليشه بر روي سيلندر موجب خارج شدن هوا از زير سطح کليشه مي شود وبدينوسيله عمل چسباندن کليشه ها را بسيار آسانتر نموده و سرعت بيشتري به آن بخشيده است .
مرکب و حلال ها
روز به روز بر کيفيت مرکب هائي که در اين صنعت استفاده مي گردد – اعم از پايه آب و پايه حلال – افزوده مي شود. وضعيت خشک کن ها در سيستم چاپ فلکسوي سيلندر مرکزي به علت نزديک بودن يونيت هاي چاپ به يکديگر و همچنين سرعت بالاي ماشين چاپ بسيار مهم است .
مرکب روي متريالي که در کسري از ثانيه بين يونيت هاي چاپ در حال حرکت است بايد بخوبي خشک شود تا در يونيت جديد ، چاپ رنگ جديد موجب کنده شدن رنگهاي چاپ قبلي نشود . با توجه به اين شرايط نوع مرکب و همچنين حلالهايي که براي تنظيم غلظت مرکبهاي پايه حلال (solvent Base) استفاده مي شوند ، اعم از کندکننده ها (همانندEthyl Glycol و Methoxy Propanol ) و تسريع کننده ها(همانند Ethyl Acetate) و درصد ترکيبشان بسيار حائز اهميت است .چرا که اگر سرعت تبخير حلال کم باشد مرکب ها به خوبي خشک نمي شوند و درصورتيکه سرعت تبخير زياد باشد مرکب بخوبي روي متريال نمي نشيند .
عدم کيفيت مناسب مرکب ها در گذشته باعث بوجود آمدن اشکالهائي همچون دانه دانه شدن چاپ، پائين بودن قدرت رنگي چاپ، زمينه آوردن چاپ ، پرکردن حروف و ترامها ، لخته شدن مرکب و بوي بد سطح چاپي پس از خشک شدن مي گرديد .
آنيلوکس ها
شايد به جرات بتوان گفت که مهمترين اصل در چاپ فلکسو براي رسيدن به يک چاپ بي نقص و نزديک به original داشتن آنيلوکسهايي مناسب ، با قدرت انتقال صحيح مرکب بر سطح کليشه است . آنيلوکس سيلندري است عمدتاً سراميکي و ترامه که همچون پيمانه هايي با اندازه ، عمق و زاويه مشخص عمل انتقال مرکب پس از پمپاژ از مخزن به سطح کليشه را انجام مي دهد .
در اين فرآيند تيغه "Doctor Blade" عمل پاک کردن مرکب هاي اضافه از روي سطح آنيلوکس را انجام مي دهد . ساخت و توليد تيغه هاي با ضخامت 15تا 25ميکرون براي استفاده در آنيلوکس هاي با ترام ظريف و با قدرت انتقال مرکب کم تا آنيلوکس هايي با ترامهاي درشت تر و انتقال مرکب بيشتر نيز به افزايش کيفيت چاپ فلکسو کمک کرده است . شناخت و تعيين LPI طرح در کليشه ساخته شده و انتخاب آنيلوکس مناسب با اين خط ترام مي تواند امکان چاپ تصاوير با کيفيت و وضوح بالا را در چاپ فلکسو امکان پذير نمايد .
انتخاب آنيلوکس نامناسب باعث کم شدن تناليته رنگ و ضعيف شدن تفکيک رنگها در کنتراست کار و در نتيجه تاثير مستقيم بر عدم شفافيت کار مي شود و همچنين انتقال مرکب بيشتر از حد لازم موجب پرشدن ترامها در سطح کليشه و در نتيجه کثيفي تصوير و اصطلاحاً "دون زدن" کار و در حد بالاتر موجب ريزش مرکب بر روي چاپ و تيرگي کار خواهد شد .
در حقيقت مديريت رنگ و چاپ در فلکسو علاوه بر مرکب ها و حلالهاي استاندارد ، ارتباط مستقيم با انتخاب و استفاده از آنيلوکس مناسب دارد .
LPI
مدت هاست که ديگر LPI مناسب براي کارهاي فلکسو در حد 40خط بر سانتي متر (حدود100خط در اينچ) نيست . همانطور که اشاره شد ، پديد آمدن نسل جديد ماشين هاي ساخت کليشه ، مرکب هاي با کيفيت و با بيگمنت هاي مناسب و آنيلوکس هاي ظريف تر و با خط ترام بالاتر همراه با عمق ترام مناسب موجب بالا رفتن LPI و کوچک تر شد ترامها در چاپهاي فلکسو شده اند ، به نحوي که ديگر در کمتر چاپ فلکسوي با کيفيتي "رخ نمائي گل ترامها" مشهود است . در حال حاضر چاپهاي با کيفيت فلکسو با LPI 120 تا 150 انجام مي گردد . در موارد محدود و در صورت فراهم بودن تمامي شرايط لازم چاپهائي با کيفيت قابل قبول در حدLPI 250 نيز در کشور نمونه گيري شده است که با مشاهده اين نمونه ها شباهتها و نزديکي چاپهاي فلکسو گراور و روتوگراور غير قابل انکار است .
همانطور که مي دانيد LPI استاندارد در چاپ روتوگراور 175 تا 200 مي باشد .
ماشين هاي چاپ فلکسو
رقابت بين کمپاني هاي معروف ماشين سازي دنيا در ساخت ماشين هاي به روز و پيشرفته فلکسو به پيشرفت اين صنعت کمک شاياني نموده است . ازآنجائيکه در اين چاپ عمدتاً امکان چاپ همزمان تصاوير با text ها و يا تمپلات ها بر روي يک کليشه باتوجه به اينکه هرکدام آنيلوکس هاي مخصوص خودشان را نيازمندند وجود ندارد، کم بودن تعداد يونيت ها موجب محدوديت در تفکيک رنگها مي گرديدو اين همواره يکي از مشکلات عمده اديتورها براي تفکيک طرح هاي فلکسو عنوان مي شد . امروزه و با زياد شدن تعداد يونيت ها از 6 رنگ به 8 رنگ و هم اکنون 10 و 12 رنگ اين محدوديت ها به کلي مرتفع گرديده است .
ساخت ماشين هايي پيشرفته با قدرت register نگه داشتن بالاي رنگها در هنگام چاپ ، تنظيمات ميکروني فشارهاي بين کليشه و سطح چاپ شونده و همچنين آنيلوکس با کليشه ، سرعت بالاي ماشين ها در هنگام چاپ – تا 600متر بر دقيقه- همراه با افزايش زمان عبور متريال در تونلهاي خشک کننده با افزايش مسير عبور متريال از اين تونلها ، سرعت بالاي تعويض کار با پديد آمدن ماشين هايي که از اسليو به جاي سيلندر استفاده مي کنند ، نصب سيستمهاي شستشوي هوشمند آنيلوکس و کليشه ، استفاده از سيستم هاي register و غلظت سنج اتومات مرکب همه و همه در افزايش استقبال و تمايل چاپخانه داران براي استفاده از اين شيوه چاپ موثر بوده است .
پيش از چاپ
شايد در هيچ چاپي به اندازه چاپ فلکسو عمليات پيش از چاپ مهم و تاثير گذار نباشد . يک کار خوب چاپي نتيجه کار پيش از چاپ حرفه اي و آگاهانه است . اکنون ديگر تنها تجربه گرافيست ها و پردازشگران طرح و تصاوير نيست که در بستن و آماده کردن نهائي طرح ها حرف اول را مي زند ، نسل جديد نرم افزارهاي طراحي اين امکان را به طراح مي دهد که پس از اديت و آماده سازي طرح ، مشکلاتي که در هنگام چاپ و روي لفاف به وقوع خواهد پيوست را در همان زمان و از روي مانيتور مشاهده کرده و نسبت به رفع آن اقدام نمايد .
امروزه تلفيق علم و تجربه موجب شده است که فايل هايي با کمترين ايراد غيرقابل پيش بيني براي ساخت کليشه final شده و مورد استفاده قرار گيرد .
ماشين چي ها و اپراتورها
شايد به جرات بتوان عنوان کرد که تخصصي ترين چاپ در بين چاپ هاي رايج ، چاپ فلکسو گراور است . در هيچ چاپي مهارت ، تسلط و تجربه و دانش چاپ چي و تيم پيش از چاپ همچون چاپ فلکسو در نتيجه نهائي چاپ تاثيرگذار نيست .
پرورش نسل جديدي از اپراتورها در اين صنعت که با عشق و علاقه و با به روز رساني دانش فني نسبت به ارتقاي اين چاپ در کشور تلاش نموده اند در پيشرفت و رشد آن تاثيرگذار بوده است . ديرزماني است که اين باور غلط که با افزايش ميزان مرکب از تيره به روشن در رنگهاي اصلي مي توان به چاپ خوب رسيد ازبين رفته است ، تعامل و همکاري و همفکري نزديک بين ماشين چي و طراحان و اديتورهاي چاپ فلکسو موجب شده است که تناليته رنگها در تصاوير قبل از چاپ و باتوجه به آنيلوکسهاي موجود ماشين و در هنگام اديت نهائي طرح ديده شده و با رعايت آن و با استفاده از آنيلوکس هايي با ميزان رنگ دهي نزديک به هم در رنگهاي بوجود آورنده تصاوير (cmyk) همراه با استفاده از رنگهاي تقويتي در هر کدام از channel ها که در تصوير مورد نياز است ، چاپهايي با شفافيت و قدرت رنگي بالا خلق شود
منبع:http://www.persiapack.ir